Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, στα πλαίσια των σεμιναρίων σπηλαιολογίας του ΣΠΕΛΕΟ, εξερευνήσαμε το σπήλαιο Λόρδου Βύρωνα (ή σπήλαιο Κερατέας) στην Κερατέα.

Το σπήλαιο πήρε το όνομα του, από το Λόρδο Βύρωνα ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα, σε επίσκεψη του, αναγκάστηκε να μείνει μέσα για μερικές ώρες όταν έσβησαν οι δάδες που φώτιζαν το χώρο.

Βρίσκεται στο Πάνειο όρος, ΝΔ της κορυφής Κερατοβούνι σε υψόμετρο 570μ. Η είσοδος του δε φαίνεται από το δρόμο καθώς ανοίγεται οριζόντια προς το έδαφος.

Αφού κατέβουμε περίπου 2μ με αντιστήριξη μπαίνουμε στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου. Είναι κατηφορική και γλιστράει αρκετά οπότε θέλει λίγη προσοχή.

Το σπήλαιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελείται από 4 παράλληλες αίθουσες σχήματος οβάλ, που ενώνονται σε 1-2 σημεία η μία με την άλλη. Συνεχίζουμε στη δεύτερη αίθουσα από ένα άνοιγμα στα δεξιά μας.




Σε αυτή την αίθουσα έχουμε 2 επιλογές. Ή να πάμε στην κάτω αίθουσα που βρίσκεται μερικά μέτρα χαμηλότερα και το σπήλαιο δε συνεχίζει για πολύ



ή να αναρριχηθούμε για 8μ περίπου, στην τρίτη αίθουσα του σπηλαίου, με τη βοήθεια του μόνιμου σχοινιού που βρίσκεται εκεί, αλλά και πατώντας στα αρχαία λαξευμένα πατήματα που έφτιαξαν οι αρχαίοι για να κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση τους στη λιμνούλα που βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο του σπηλαίου


Όταν ανέβουμε στην τρίτη αίθουσα έρχεται η ώρα για μια κατάβαση 10μ περίπου. Πριν κατέβουμε βλέπουμε στα δεξιά μας τις 2 εισόδους για την τέταρτη αίθουσα. Επειδή όμως είναι λίγο απότομες, μπορούμε να την προσεγγίσουμε πιο εύκολα αφού κατέβουμε τα 10μ.



Και εδώ έχουμε 2 επιλογές. Ή θα συνεχίσουμε, με τη χρήση σχοινιού, ακόμα πιο κάτω, στον πολύ κατηφορικό διάδρομο που οδηγεί στη λιμνούλα


ή θα συνεχίσουμε στην τελευταία αίθουσα από ένα μικρό ανέβασμα 2-3μ που θέλει λίγη προσοχή γιατί γλιστράει



Εκεί το σπήλαιο τελειώνει.

Η ομάδα:


Άλλες φωτογραφίες: