Ανάμεσα στα χωριά της Άρτας Βελεντζίκο και Προσήλια υπάρχει μία σπάνια και εντυπωσιακότατη φυσική γέφυρα, που ονομάζεται Διαβαλογέφυρο της Μουρμουρίτας. Πήρε το όνομα του από τους θρύλους των κατοίκων για την ύπαρξη δαιμόνων στην περιοχή της Μουρμουρίτας και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους θρύλους εδώ. Το μέρος και τη διαδρομή μας υπέδειξε ο Γιώργος Γούλας.

Για να το προσεγγίσουμε πήγαμε στον οικισμό Προσήλια, όπου φτάνει βατός (κατά την επίσκεψη μας, Μάιος 2023) χωματόδρομος. Παρκάραμε στο σημείο που βράχοι έχουν κλείσει τον χωματόδρομο και από εκεί σε μόλις 30 λεπτά περπάτημα περίπου, φτάσαμε στο γεφύρι χωρίς ιδιαίτερη υψομετρική διαφορά.

Powered by Wikiloc

Στην αρχή περπατάμε στο χωματόδρομο για 10 λεπτά, μέχρι να φτάσουμε σε μία διχάλα όπου θα πάρουμε το μονοπάτι που ξεκινάει στα αριστερά.

Διασχίζουμε ένα χωράφι από φτέρες, και κινούμαστε αριστερά και παράλληλα από το ποτάμι, σε παλιό μονοπάτι.

Συνεχίζουμε το μονοπάτι περνώντας κάτι ξύλα που φαίνεται να μπλοκάρουν το μονοπάτι (ίσως για τα ζώα), και φτάνουμε κοντά στο νερό. Ωστόσο, επειδή υπάρχει ένα μικρός καταρράκτης πριν φτάσουμε στον προορισμό μας, δεν κατεβαίνουμε ακόμη στο νερό.

Εδώ πλέον αρχίζει και φαίνεται μπροστά μας το σπήλαιο το οποίο διασχίζει το νερό. Για να μπορέσετε να φτάσετε μέχρι την άλλη μεριά του σπηλαίου όπου υπάρχει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης, θα χρειαστεί να μπείτε στο ποτάμι αλλά το πολύ μέχρι το γονάτο.