Μία από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας, είναι η ανάβαση από το Μικρό Πάπιγκο στη Δρακόλιμνη του όρους Τύμφη. Η Δρακόλιμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 2050μ και η διαδρομή από το Μικρό Πάπιγκο διαρκεί περίπου 4 ώρες. Για να γίνει πιο ομαλή η διαδρομή μας αλλά και για να έχουμε περισσότερο χρόνο να απολαύσουμε το υπέροχο τοπίο, πραγματοποιήσαμε διανυκτέρευση στο καταφύγιο Αστράκας (1950μ) που βρίσκεται στη διαδρομή μας, και την επόμενη μέρα συνεχίσαμε για τη Δρακόλιμνη.

Το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε είναι το Ο3 και ξεκινάει μέσα από το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 930μ. Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο ενώ μέχρι το καταφύγιο θα συναντήσετε 4 πηγές. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε νερό μαζί σας, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι πηγές θα έχουν πάντα νερό.

Ήδη από τα πρώτα μέτρα της διαδρομής οι εικόνες που βλέπουμε φανερώνουν το μαγικό τοπίο.

Σε 10 λεπτά συναντάμε και την πρώτη εντυπωσιακή πηγή, με το όνομα Βρύση Αβραγωνία, όπου εφοδιαστήκαμε με κρύο νερό και συνεχίσαμε

Μετά από 30 λεπτά φτάσαμε στην επόμενη Βρύση Αντάλκη η οποία είχε και αυτή νερό.

Από εδώ και πέρα αφήνουμε την πυκνή βλάστηση και το τοπίο γίνεται πιο αλπικό, ενώ η θέα προς τον επιβλητικό όγκο της Αστράκας είναι εντυπωσιακή.

Μετά από μισή ώρα φτάνουμε σε ένα κιόσκι, που αν και δεν έχει πηγή, είναι ότι πρέπει για ένα σύντομο διάλειμμα καθώς βρίσκεται στα μισά της διαδρομής μέχρι το καταφύγιο.

Συνεχίζοντας την αναφορική μας διαδρομή, μετά από 30 λεπτά, σειρά έχει η Βρύση Τραφός

Η τελευταία πηγή, απέχει και αυτή περίπου 30 λεπτά και λέγεται Κρούνα.

Από εδώ πλέον μπαίνουμε στο διάσελο, και το καταφύγιο που αρχίζει να κάνει την εμφάνιση του απέχει περίπου 30 λεπτά.

Αν έχετε σκοπό να διανυκτερεύσετε στο καταφύγιο θα πρέπει να έχετε επικοινωνήσει πρώτα μαζί τους ώστε να είναι είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα.

Μιας και δεν υπάρχουν πόλεις κοντά, δεν υπάρχει ιδιαίτερη φωτορύπανση οπότε ο ουρανός μπορεί να σας χαρίσει μοναδικές εικόνες.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για τη Δρακόλιμνη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα, και αρχικά κατηφορίζει προς το αλπικά λιβάδια (Ξερόλουτσα Τσουμάνη) και στο τέλος ανηφορίζει προς τη Δρακόλιμνη.

Μιας και από αυτό το σημείο περνάει και ο αγώνας τρεξίματος Zagori Mountain Running, θα δείτε στο λιβάδι εμψυχωτικά μηνύματα με πέτρες για τους αθλητές

Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και τα άγρια άλογα που βόσκουν ελεύθερα στα λιβάδια.

Φτάνοντας στη λίμνη, αν κοιτάξετε προσεκτικά στο νερό θα δείτε και τους σπάνιους, υπό εξαφάνιση, αλπικούς τρίτωνες. Για τη διασφάλιση του οικοσυστήματος της λίμνης, το μπάνιο δεν επιτρέπεται.