Νομοθεσία Ελεύθερου Κάμπινγκ

 

Τι ισχύει τελικά με το ελεύθερο κάμπινγκ;

 

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη νομοθεσία για το ελεύθερο κάμπινγκ. Το τι πραγματικά ισχύει είναι απλό και δυστυχώς όχι ευχάριστο. Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται παντού και για την ακρίβεια σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (Νόμος 392/1976, άρθρο 10, ΦΕΚ Α’ 199/1976) και όλες τις ώρες (ανεξαρτήτως αν έχει δύσει ή όχι ο ήλιος)! Από το 2012 (Ν. 4055/2012, άρθρο 38, ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012), διώκεται αυτεπάγγελτα ως πταίσμα ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα σύλληψης και τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι πταισματικές παραβάσεις τιμωρούνται με έως 6 μήνες κράτηση ή με χρηματικό πρόστιμο έως 3.000€.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν αναφορές στο internet ότι κάποια δικαστήρια έχουν κάνει δεκτό ότι για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα θα πρέπει να υπάρχει επιγραφή απαγόρευσης από τον ΕΟΤ (π.χ. Αριθ. 148/2004 Βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Λευκάδας)

Η κατασκήνωση με τέντα-σκίαστρο επιτρέπεται; 

Όπως αναφέρεται εδώ, υπάρχει νόμος που αναφέρει ότι η σκίαση επιτρέπεται μόνο από κατασκευές με έναν ορθοστάτη, κοινώς τις γνωστές ομπρέλες θαλάσσης. Αν όντως ισχύει (καθότι δε μπόρεσα να βρω το σχετικό νόμο) είναι πιθανό αν το σκίαστρο σας συνοδεύεται και από τα υπόλοιπα είδη κάμπινγκ (π.χ. sleeping bag, υπόστρωμα κ.λ.π.) να θεωρηθεί κατασκήνωση.

 

ΜΕΛΟΣ ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το fysiolatres.gr είναι η νέα έκδοση του blog fysiolatres.blogspot.com που ξεκίνησε το 2008. Ο σκοπός του blog είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χώρας μας.

Γιώργος Πορτοκάλογλου

Follow & like us :)
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Instagram
Top