Ο Ελικώνας είναι ένα βουνό κοντά στην Αθήνα (1.30 ώρα περίπου) με πολύ όμορφα δάση, γραφικά χωριά και ύψος που φτάνει τα 1748μ, στην κορυφή Παλιοβούνα. Παρόλα αυτά, δε χρίζει της αναγνωρισιμότητας που του αξίζει.

Εμείς το επισκεφθήκαμε στις 24 Ιουλίου 2010, και σίγουρα θα το επισκεφθούμε ξανά.

Ξεκινήσαμε με μια μικρή βόλτα κοντά στο χωριό Ελικώνας, κατά την οποία βρήκαμε και ένα παλιό μεταλλείο βωξίτη, το οποίο και επισκεφθήκαμε (για το μεταλλείο δείτε εδώ).

Στη συνέχεια κάναμε επισκέψεις στα χωριά Ελικώνας, Κυριάκι, Αγία Άννα και μιλήσαμε με τους κατοίκους που ήταν πολύ φιλόξενοι.Όσο θα είστε στα χωριά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πορτοκαλάδα Αγνή!


Σειρά είχε η πεζοπορία μας προς την κορυφή. Κατευθυνθήκαμε προς την Αρβανίτσα, μια πολύ όμορφη τοποθεσία γεμάτη έλατα. Εκεί αφήσαμε το αμάξι και πήραμε το χωματόδρομο που πάει προς την κορυφή. Με ένα 4×4 μπορείτε να φτάσετε αρκετά κοντά στη κορυφή.


Ο Ελικώνας!
Χαρακτηριστικό του Ελικώνα είναι τα πολλά μεταλλεία και λατομεία τα οποία έδωσαν δουλειά σε πάρα πολλούς κατοίκους πριν 30 χρόνια περίπου αλλά και που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο βουνό.

Ανηφορίζοντας θα περάσουμε δίπλα και από 2 επιβλητικές ανεμογεννήτριες


Σε αυτό το σημείο θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τον Κορινθιακό κόλπο


Αν αποφασίσετε να παρακάμψετε τους χωματόδρομους και να ακολουθήσετε τα μονοπάτια, να έχετε υπόψιν σας, ότι η σήμανση είναι από κακή μέχρι ανύπαρκτη σε πολλά σημεία, και μπορείτε να χάσετε το δρόμο σας.
Μετά από 4 ώρες, φτάσαμε στην τοποθεσία Ισώματα, από την οποία η κορυφή είναι ακόμα μισή ώρα με μεγάλη κλίση.


Μιας και μας πίεζε ο χρόνος, αποφασίσαμε να το αφήσουμε για άλλη φορά όπου θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή από την Αγία Άννα που είναι πιο “πράσινη”.

Σύμφωνα με ντόπιους ορειβάτες και μη, υπάρχουν λύκοι πάνω στο βουνό που τους έχουν αφήσει οικολόγοι και για αυτό καλό είναι αποφεύγετε η πορεία το βράδυ και από λίγα άτομα.

Η ομάδα μας: