Το Ορτάρι είναι μία κορυφή κοντά στην Κύμη Ευβοίας με υψόμετρο 870μ. Αναφέρεται στο internet ως η υψηλότερη ορθοπλαγιά στην Ευρώπη που ξεκινάει από θάλασσα. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι η θέα από την κορυφή είναι μαγική.

Η πεζοπορία μας πραγματοποιήθηκε Μάιο του 2022, διήρκησε συνολικά 6 ώρες και ξεκίνησε από τις Ιαματικές Πηγές του Χωνευτικού, ενώ τη διαδρομή τη βρήκαμε στο Wikiloc από τον χρήστη yperion. Αυτή η εποχή είναι ίσως ιδανική καθώς η βλάστηση είναι έντονη, ενώ ο ήλιος όχι. Φυσικά, το καπέλο είναι απαραίτητο.

Powered by Wikiloc

Στο σημείο κίνησης υπάρχει Δημοτική καντίνα, ενώ υπάρχουν και οι πηγές του Χωνευτικού όπου το νερό είναι πόσιμο. Στη διαδρομή δε συναντάμε άλλη πηγή με πόσιμο νερό.

Λόγω του ότι στη διαδρομή υπάρχουν σημεία με πολύ πυκνή βλάστηση και το μονοπάτι δεν είναι ιδιαίτερα συντηρημένο, καλό είναι να έχετε περάσει τη διαδρομή σε GPS.

Στην αρχή η πεζοπορία ξεκινά σε άσφαλτο, ενώ πολύ σύντομα μπαίνουμε στο χωματόδρομο μέχρις ότου, λίγα λεπτά μετά, μπούμε αριστερά στο μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα σε ένα γεφυράκι.

Το τοπίο αλλάζει πολλές φορές προσφέροντας διαρκώς όμορφες εικόνες.

Μετά από περίπου 2 ώρες από τότε που ξεκινήσαμε, φτάνουμε σε ένα χαρακτηριστικό βραχώδες σημείο που έχει γκρεμό από κάτω. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια δυσκολία.

Στη συνέχεια, σε λιγότερο από μία ώρα θα βγούμε σε χωματόδρομο όπου θα τον ακολουθήσουμε για περίπου 800 μέτρα, μέχρι να συνεχίσουμε πάλι στο μονοπάτι.

Από εδώ σιγά σιγά αρχίζει και φαίνεται η κορυφή Ορτάρι.

Σε λιγότερο από μία ώρα από τότε που βγήκαμε στον χωματόδρομο και συνολικά μετά από 3 ώρες και 45 λεπτά, φτάνουμε στην κορυφή των 870 μέτρων, με την πολύ απότομη ορθοπλαγιά! Το τσιμεντένιο κολωνάκι (τριγωνομετρικό) είναι πεσμένο, οπότε δε φαίνεται από μακριά.

Η θέα προκαλεί δέος, ενώ αν έχετε ακροφοβία, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι ο απότομος γκρεμός εμφανίζεται ξαφνικά. Ανάλογα με τη διαύγεια της ατμόσφαιρας θα δείτε εύκολα τη Σκύρο και τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων.

Για την επιστροφή, θα πάρουμε τον χωματόδρομο που συναντήσαμε πριν, και σε περίπου δύο ώρες, θα είμαστε πίσω στο Χωνευτικό, θαυμάζοντας την Κύμη από ψηλά.

Γενικά η διαδρομή, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες εκτός της υψομετρικής διαφοράς που είναι περίπου 800 μέτρα. Επίσης, αν στην επιστροφή ακολουθήσετε την παραπάνω διαδρομή (και δεν επιστρέψετε και πάλι από το μονοπάτι) δεν υπάρχει σκιά.