Συνήθως οι αναφορές στο συγκεκριμένο ποτάμι, περιγράφουν τη διαδρομή με βάση τα μονοπάτια παράλληλα στο ποτάμι. Η συγκεκριμένη αναφορά όμως, είναι λίγο διαφορετική 🙂
Συνοπτικές πληροφορίες:

Διαδρομή: Κούβελα-Στόμιο-Καταρράχτες

Τι θα κάνετε: Πεζοπορία στο ποτάμι, κολύμπι, βουτιές, σπηλαιολογία και κατάβαση με σχοινί σε καταρράχτες (rappel)! (Τα τρία τελευταία είναι προαιρετικά 🙂 )

Συνολική διάρκεια: Περίπου 7 ώρες

Εξοπλισμός: Ελαφριά ρούχα,αδιάβροχο τσαντάκι ή σάκος, αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή (προαιρετικά), αναρριχητικό σχοινί (προαιρετικά)

Χρονική περίοδος: Καλοκαιρινούς μήνες και αρχές Φθινοπώρου

Αναλυτικά τώρα:

Η εκδρομή ξεκινάει από το χωριό Κούβελα. Μπορείτε να δείτε το χάρτη της περιοχής εδώ. Για να πάτε στα Κούβελα υπάρχουν δύο δρόμοι. Αν έρχεστε από Μεγαλόπολη, θα δείτε ταμπέλες που λένε προς Νέδα αλλά αναφέρονται στο χωριό Νέδα που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το σημείο που πηγάζει ο ποταμός. Η διαδρομή αυτή είναι περίπου 25χλμ. και είναι πάρα πολύ ωραία, καθώς διασχίζει το βουνό και περνάει από πολλά γραφικά χωριά. Σε κάποιο σημείο ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος αλλά είναι πατημένος μιας και ετοιμάζονται να τον ασφαλτοστρώσουν. Όταν φτάσατε στο χωρίο Νέδα θα κατευθυνθείτε προς το χωρίο Σύρριζα όπως φαίνεται στο χάρτη, και ή θα μπείτε στο χωματόδρομο προς τα Κούβελα (ο οποίος θέλει τζιπ και η είσοδος του δεν είναι πολύ εμφανής αν και πάνω στο δρόμο) ή θα κάνετε τον κύκλο που έχει άσφαλτο.

Οταν φτάσατε στα Κούβελα σίγουρα θα εκπλαγείτε θετικά! Πολύ όμορφο χωριό, με ένα καφενείο (παλιό σχολείο) που έχει θέα μέχρι και την Ζάκυνθο σε μέρες με καθαρή ατμόσφαιρα! Πραγματικά αξίζει να καθίσετε να πιείτε ή να φάτε.

Το καφενείο στα Κούβελα

Η θέα το βράδυ απο το καφενείο


Κάτω από το καφενείο ξεκινά ο δρόμος που πάει προς το Πετρογέφυρο (το μέρος όπου θα κατασκηνώσουμε). Αφού περάσετε το χωριό Μαυρομάτι μετά από λίγο θα συναντήσετε μια ταμπέλα που λέει δεξιά προς Στοιχειό και αριστερά προς Πετρογέφυρο και είναι χωματόδρομος. Στρίψτε προς Πετρογέφυρο και ύστερα από περίπου 2χλμ βρίσκεται σε ένα μεγάλο άπλωμα, δίπλα στο ποτάμι που έχει πλατάνια και αρκετό χώρο για να κατασκηνώσετε. Λίγα μέτρα πιο κάτω βλέπετε και το πέτρινο γεφύρι.
Οταν έρθει η ώρα να ξεκινήσετε, απλά μπαίνετε μέσα στο νερό και αρχίζετε την κατάβαση! Το νερό δεν είναι πάρα πολύ κρύο, οπότε είναι ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάβαση σε αυτό το ποτάμι γίνεται μόνο αυτούς τους μήνες καθώς τον υπόλοιπο χρόνο η στάθμη του νερού γίνεται πολύ υψηλή.

Στην διαδρομή σας θα συναντήσετε σημεία που θα πρέπει να κολυμπήσετε αλλά μόνο για λίγα μέτρα. Αν και μας είπαν ότι το βάθος θα είναι περίπου 1.80μ δεν καταφέραμε να το εξακριβώσουμε μιας και ήταν πάνω από 2μ σε λίγα σημεία. Ύστερα από περίπου 3 ώρες θα φτάσετε σε ένα γεφύρι όπου μπορείτε να πάρετε μια ανάσα καθώς το καλύτερα έρχονται!

Σιγά σιγά τα πυκνά δέντρα θα δώσουν τη θέση τους σε βράχια και το φαράγγι θα αρχίσει να στενεύει! Μέχρι να φτάσετε στο Στόμιο θα δείτε εκπληκτικές εικόνες. Το Στόμιο είναι ίσως το πιο
συναρπαστικό κομμάτι της διαδρομής. Πρόκειται για σπήλαιο μέσα από το οποίο περνάει η Νέδα! 20 λεπτά περίπου πριν φτάσετε στην είσοδο του, θα συναντήσετε το τελευταίο γεφύρι της διαδρομής μας, που ενώνει το χωριό Πλατάνια και τους καταρράχτες ενός παραποτάμου που ρίχνει τα νερά του στη Νέδα, λίγο πριν την είσοδο για το Στόμιο. Μόλις φτάσετε στην είσοδο έχετε δύο επιλογές. Αν δε σας αρέσει η ιδέα να μπείτε μέσα στο σκοτεινό σπήλαιο, που σε κάποια σημεια απαιτεί κολύμπι, το φως είναι πολύ αμυδρό και οι νυχτερίδες πετάνε από πάνω σας, μπορείτε να ανεβείτε με τη βοήθεια ενός σχοινιού προς τους καταρράχτες του παραποτάμου. Αν πάλι θέλετε να μπείτε, ετοιμαστείτε για μια δυνατή εμπειρία! Το σπήλαιο είναι αρκετά ψηλό στα περισσότερα σημεία, και από τα ανοίγματα που έχει πάνω και μπαίνει φως, μπορείτε να δείτε τις νυχτερίδες που πετούν. Η διαδρομή μέσα στο Στόμιο είναι περίπου 100μ. Μόλις φτάσετε στην έξοδο και είστε έτοιμοι, μπορείτε να γυρίσετε πάλι πίσω με τη βοήθεια ενός σχοινιού που βρίσκεται μέσα στο νερό, καθώς το ρεύμα του νερού έχει τόση ένταση όση χρειάζεται για να σας δυσκολέψει να πάτε κόντρα το ποτάμι.
Μόλις βγείτε ανεβαίνετε πάνω στους καταρράχτες και θα θαυμάσετε δύο καταρράχτες που σχηματίζουν λίμνες για βουτιές και μπάνιο. Αν έχετε τον εξοπλισμό και τις γνώσεις μπορείτε να στήσετε και ένα rappel!

Δυστυχώς εδώ κάπου η εκδρομή τελειώνει. 15-20 λεπτά από τους καταρράχτες, ξεκινάει ο χωματόδρομος για το χωριό Πλατάνια. Αν δεν έχετε τόσα αυτοκίνητα ώστε να έχετε παρκάρει κάποια σε αυτό το σημείο, μπορείτε να μιλήσετε με τον κ. Καράμπελα, μέλος των “Φίλων της Νέδας” ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε κάποιο αγροτικό να σας μεταφέρει εκεί που θέλετε!
Αυτή η εκδρομή είναι από τις καλύτερες που έχω κάνει και την συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Η παρέα μας (από αριστερά): Δημήτρης Νέρης, Δανάη Κουτσογιαννοπούλου, Φάνης Κακοσαίος, Δημήτρης Σπανός, Γιώργος Πορτοκάλογλου

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Καφενείο Κούβελων 27650-23090. Ενημερώστε τον κ. Γιάννη ότι έρχεστε για να σας περιποιηθεί 😉
κ. Καράμπελα 6944830469. Μέλος των “Φίλων της Νέδας”. Θα σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το ποτάμι και θα σας βοηθήσει αν τον χρειαστείτε κάτι.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την Νέδα:

Φωτογραφίες: Δανάη Κουτσογιαννοπούλου