Κάνοντας τη βόλτα μας στον Ελικώνα (σχετικό άρθρο εδώ) , και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Ελικώνας, στις 24 Ιουλίου 2010, βρήκαμε και εξερευνήσαμε, ένα παλιό μεταλλείο βωξίτη.

Με το που σταθήκαμε μπροστά στην είσοδο του, ένα δυνατό και πολύ ψυχρό ρεύμα αέρα έβγαινε από μέσα.Αφού αρχίσαμε να προχωρούμε η κατάσταση μέσα έδειχνε επικίνδυνη. Πολλά στηρίγματα είχαν υποχωρήσει από την οροφή αλλά αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με πολύ προσοχή.


Στα πρώτα μέτρα, συναντήσαμε και δύο μικρά δωμάτια, πιθανές αποθήκες


Η ορατότητα μέσα στη στοά δεν ήταν καλή. Υπήρχε μια θολούρα την οποία αποδώσαμε στο ψυχρό αέρα, καθώς η αναπνοή μας ήταν φυσιολογική. Η θερμοκρασία του μεταλλείου ήταν 9 βαθμοί.

Μετά από 230μ περίπου, η στοά είχε δύο κατευθύνσεις αλλά η μία είχε σωρούς από χώματα και υποθέσαμε ότι χρησιμοποιούνταν για να μαζεύουν το χώμα εκεί αντί να το βγάζουν έξω. Ακολουθήσαμε την άλλη λοιπόν.

Δεν υπήρχαν υποστυλώματα πλέον, και η στοά άρχισε να μοιάζει πιο πολύ με σπήλαιο. Ήδη σε μερικά σημεία υπήρχε πολύ έντονη σταγονοροή.

Αφού περάσαμε ακόμα μια διακλάδωση με αίθουσα με χώματα, η ορατότητα άρχισε να βελτιώνεται.


Μετά από ακόμα 200μ περίπου, συναντήσαμε μια μικρή λιμνούλα που είχε σχηματιστεί πιθανόν από τη σταγονοροήΈπειτα, ήρθε σειρά για μια μεγάλη αίθουσα, στην οροφή της οποίας είχαν αρχίσει να σχηματίζονται σταλακτίτες
Εντύπωση μας έκανε η άσπρη στρώση που είχε καλύψει μεγάλο μέρος αυτής της αίθουσας
Από εδώ και πέρα τα πράγματα περιπλέκονταν. Υπήρχαν τουλάχιστον 3 στοές που έδειχναν να συνεχίζουν, οπότε είπαμε να το αφήσουμε για άλλη φορά με πιο πολλά άτομα και πιο οργανωμένοι
Άλλες φωτογραφίες: