Διάσχιση ποταμού
Μέτρια
3:40

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2021, το δάσος της περιοχής έχει κάει. 

Τον Μάιο του 2019, επισκεφθήκαμε τον Νηλέα ποταμό που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, κοντά στην Αγία Άννα. Το ποτάμι περνάει από πολύ όμορφη δασωμένη περιοχή ενώ διασχίζει και το αρκετά στενό φαράγγι της Μπολοβίναινας που ήταν και ο λόγος να το επισκεφθούμε.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας που βρίσκεται λίγο πριν το χωριό Παλαιόβρυση, όπως ερχόμαστε από το χωριό Κεραμεία, και μπορείτε να δείτε τη συνολική διαδρομή σε χάρτη, εδώ. Αφού αφήσουμε τα αυτοκίνητα, περπατάμε στο χωματόδρομο για τα επόμενα 2 χιλιόμετρα (κάνοντας αριστερά στις δύο διασταυρώσεις που θα συναντήσουμε) μέχρι να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο θα αφήσουμε το χωματόδρομο και θα στρίψουμε δεξιά για να μπούμε στο δάσος. Μετά από 250 μέτρα φτάνουμε στο ποτάμι.

Σε αυτό το σημείο, το ποτάμι είναι πολύ ρηχό και έχει διαφορετική ομορφιά από αυτή που θα συναντήσουμε στη συνεχεία. Η πορεία μας είναι κόντρα στη ροή του νερού, χωρίς αυτό να μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Μετά από 20 λεπτά περίπου, φτάνουμε στο πιο στενό σημείο της διαδρομής, στο φαράγγι της Μπολοβίναινας που σύμφωνα με την ιστορία, πήρε το όνομα του από μία γυναίκα που προτίμησε να πέσει στο φαράγγι από το να την πιάσουν οι Τούρκοι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Από τα πρώτα μέτρα αμέσως το νερό βαθαίνει αρκετά ωστόσο αν η μέρα είναι ζεστή η στολή νεοπρέν δεν είναι απαραίτητη. Το φαράγγι αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό καθώς βλέπουμε συνεχώς πολύ μεγάλους βράχους να έχουν “φρακάρει” στα στενά σημεία και να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια μας. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν και κατσίκια που κινούνται ψηλότερα στην άκρη των βράχων, καθιστούν απαραίτητη τη χρήση προστατευτικών κρανών που θα έχουμε μαζί μας σίγουρα την επόμενη φορά.        Μετά από περίπου 20 λεπτά, βγαίνουμε από το πολύ στενό κομμάτι και το ποτάμι συνεχίζει σε πιο ανοικτό τοπίο για περίπου μία ώρα ακόμα, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εξόδου που είναι μία γέφυρα. Στη δεξιά πλευρά της γέφυρας, μπορούμε να ανέβουμε εύκολα, προς τον χωματόδρομο που βρίσκεται από πάνω, ενώ υπήρχε και ένα σχοινί για βοήθεια. Ακολουθούμε το χωματόδρομο για την επιστροφή μας και σε περίπου 40 λεπτά, φτάνουμε στην ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής μας ήταν περίπου 3 ώρες 40 λεπτά και λόγω της σχετικά σύντομης απόστασης από την Αθήνα, είναι ένα εξαιρετικό μονοήμερο για τους Αθηναίους.