Το Φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται κοντά στη Σητεία στην Ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για μία διαδρομή 3.3 χιλιομέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος με πολύ έντονη βλάστηση και αρκετό νερό ακόμη και το καλοκαίρι.

Η διαδρομή μας ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά όπου βρίσκεται κοντά στο χωριό Έξω Μουλιανά και πραγματοποιήθηκε Αύγουστο μήνα. Για να φτάσετε στο γεφύρι, μόλις περάσετε τα Έξω Μουλιάνα, ερχόμενοι από Άγιο Νικολάο, θα κάνετε αριστερά σε τσιμεντένιο δρόμο ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες.

Εκεί ενημερωνόμαστε από τις ταμπέλες για το μήκος της διαδρομής και για το φαράγγι του Ρίχτη. Μέχρι τον καταρράκτη η απόσταση είναι 1.800 μέτρα, ενώ αν συνεχίσετε μέχρι την παραλία η συνολική διαδρομή είναι περίπου 3.300 μέτρα.

Γέφυρα Λαχανά Έξω Μουλιανά Φαράγγι Ρίχτη
Πινακίδα της γέφυρας του Λαχανά
Ο χάρτης του μονοπατιού για το Φαράγγι του Ρίχτη

Από τα πρώτα μέτρα της διαδρομής περπατάμε δίπλα σε ρυάκι, ενώ και η βλάστηση είναι εντυπωσιακά πολύ έντονη.

Κατά μήκος της διαδρομής, αν είμαστε λίγο παρατηρητικοί θα μπορέσουμε να δούμε και τους παλιούς νερόμυλους που σιγά-σιγά αφομοιώνονται από τη φύση.

Εγκαταλεμείνο κτίριο στο φαράγγι του ρίχτη στην Κρήτη

Η διαδρομή μας είναι καλά σηματοδοτημένη με κίτρινα και κόκκινα σημάδια, ενώ οι ντόπιοι έχουν διευκολύνει την πρόσβαση σε κάποια σημεία βάζοντας σκάλες. Με πιο χαρακτηριστική μία πάρα πολύ εντυπωσιακή ξύλινη σκάλα, που θα μας οδηγήσει στον καταρράκτη του Ρίχτη.

Ξύλινη σκάλα στο φαράγγι του ρίχτη

Μετά από περίπου μία ώρα πεζοπορία από την ώρα που ξεκινήσαμε φτάνουμε στον καταρράκτη 20μ περίπου με την πολύ όμορφη λιμνούλα όπου μπορείτε να κάνετε και μπάνιο. Αν τολμήσετε τη βουτιά, να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να συναντήσετε χέλια μέσα στο νερό.

Ο Καταράκτης στο φαράγγι του Ρίχτη
Ο Καταράκτης στο φαράγγι του Ρίχτη
Χέλι στο Φαράγγι του Ρίχτη

Οι περισσότεροι επισκέπτες συνήθως φτάνουν μέχρι εδώ και γυρίζουν πίσω από τον ίδιο δρόμο. Εμείς, συνεχίσαμε τη διαδρομή μας μέχρι την παραλία του Ρίχτη.

Όσο φτάνουμε προς το τέλος της διαδρομής μας η βλάστηση αρχίζει και αραιώνει. 45 λεπτά μετά τον καταρράκτη, φτάνουμε στην παραλία του Ρίχτη.

Αν έχετε κανονίσει να επιστρέψετε με αμάξι από τον δρόμο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός, πολύ στενός, με απότομες στροφές και χωρίς προστατευτικές μπάρες. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη γκρεμού δυσκολεύει την οδήγηση.