Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα πιο διάσημα φαράγγια της Ελλάδας. Βρίσκεται στην Ομαλό της Κρήτης και κάθε χρόνο το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ξεκινάει από υψόμετρο 1.227 μέτρων στη θέση Ξυλόσκαλο και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρούμελη. Το μήκος της διαδρομής μέχρι την έξοδο του φαραγγιού, είναι 13,2 χιλιόμετρα και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσετε ακόμη 1 χιλιόμετρο περίπου μέχρι να βγείτε στην άσφαλτο. Από εκεί, μπορείτε είτε να περπατήσετε για άλλα 1,7 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό Αγία Ρούμελη είτε να πάρετε κάποιο μικρό λεωφορείο με κόστος εισιτηρίου 2€ (Αύγουστος 2019).

Επειδή στην Αγία Ρούμελη φτάνει κάνεις μόνο από τη θάλασσα ή με πεζοπορία καθότι στο χωριό δεν πάει δρόμος ή χωματόδρομος, η επίσκεψη του φαραγγιού απαιτεί οργάνωση. Οι επιλογές είναι οι ακόλουθες. ΚΤΕΛ από Χανιά: Παίρνετε το ΚΤΕΛ από τα Χανιά προς τον Ομαλό. Μόλις κατεβείτε το φαράγγι και φτάσετε στην Αγία Ρούμελη θα πάρετε το πλοίο που πηγαίνει είτε στη Σούγια είτε στα Σφακιά, και στη συνέχεια πάλι με ΚΤΕΛ θα γυρίσετε πίσω στα Χανιά. Φυσικά θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για τα δρομολόγια των πλοίων τηλεφωνικώς ώστε να είστε σίγουροι τι ισχύει την περίοδο που ενδιαφέρεστε. Τον Αύγουστο του 2019, το μόνο δρομολόγιο για τη Σούγια ήταν στις 17:30. Αμάξι: Αν θέλετε να φτάσετε μέχρι τον Ομαλό με το αμάξι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο από Σούγια μπορείτε να πάρετε ΚΤΕΛ για να γυρίσετε πίσω στον Ομαλό και να το πάρετε. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι γυρίζουν πίσω στον Ομαλό ανεβαίνοντας πίσω το φαράγγι με τα πόδια.
Σε περίπτωση που θέλετε υπάρχει και η δυνατότητα να καλέσετε θαλάσσιο ταξί με κόστος περίπου 80-100€ για Σούγια και αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και άλλους που να ενδιαφέρονται και να μοιραστείτε το κόστος.

Ξεκινώντας τη διαδρομή μας, η είσοδος στον εθνικό δρυμό είναι 5€ και θα πρέπει το εισιτήριο να το έχετε μαζί σας μέχρι και την έξοδο καθώς θα σας ζητηθεί. Εντός του εθνικού δρυμού δεν υπάρχει δυνατότητα να αγοράσετε τρόφιμα κ.λ.π., οπότε θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα πριν ξεκινήσετε. Για την πρώτη ώρα της πεζοπορίας η διαδρομή είναι αρκετά κατηφορική το οποίο ενδέχεται να καταπονήσει τα πόδια σας. Αν μπορείτε να έχετε μαζί σας μπατόν θα σας φανούν χρήσιμα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντάμε ανά τακτά διαστήματα πηγές με πόσιμο νερό, χώρους ανάπαυσης και τουαλέτες πετρόχτιστες που εναρμονίζονται με το περιβάλλον.

Μετά από περίπου 2 μίση ώρες από την ώρα που ξεκινήσαμε αφήνουμε το περπάτημα μέσα στο δάσος και φτάνουμε στο έρημο πλέον οικισμό της Σαμαριάς που είναι και η μέση της διαδρομής μας. Ο οικισμός τώρα χρησιμοποιείται για τη διαμονή των εργαζομένων του φαραγγιού, για τη σύντομη στάση των πεζοπόρων, ενώ υπάρχει και ιατρείο. Σε κοντινή απόσταση επίσης βρίσκεται και ελικοδρόμιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Εκεί συναντήσαμε και ένα κρι-κρι το οποίο θεωρείται πλέον ενδημικό είδος της Κρήτης.

Από τον οικισμό της Σαμαριάς και μετά, το τοπίο αλλάζει. Η διαδρομή περνάει ανάμεσα από πολύ ψηλά βράχια που στο σημείο Πόρτες φτάνουν τα 100 μέτρα ύψος ενώ το πλάτος ανάμεσα τους, είναι μόλις 3 μέτρα.

Μετά από περίπου 5 ώρες συνολικής διάρκειας, φτάσαμε στην έξοδο της διαδρομής. Εκεί μπορείτε να βρείτε και καφετέριες με σνακς. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει να υπολογίσετε περπάτημα ακόμη 1 χιλιόμετρο μέχρι το δρόμο.

Η διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς πραγματοποιείται μόνο από Μάιο μέχρι και Οκτώβριο καθώς τους υπόλοιπους μήνες ο Εθνικός Δρυμός είναι κλειστός. Επίσης ιδανικά προτιμήστε να ξεκινήσετε όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να αποφύγετε την ζέστη (ειδικά για τις πιο ζεστές μέρες) αλλά και να γλιτώσετε τον πολύ κόσμο.

Σίγουρα αξίζει να διανυκτερεύσετε και ένα βράδυ στην Αγία Ρούμελη ώστε να είστε πιο άνετοι με το χρόνο αλλά και να δείτε το απομονωμένο χωριό που είναι πολύ όμορφο και μπορείτε να φάτε εξαιρετικό φαγητό με τοπικά προϊόντα. Σημειώστε μόνο ότι δεν υπάρχει ATM οπότε θα πρέπει να έχετε προνοήσει.