Κοντά στο χωριό Μανίκια της Εύβοιας, υπάρχει ένας πολύ όμορφος καταρράκτης, σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Έχει ύψος περίπου 20-25μ και για να τον προσεγγίσουμε περπατήσαμε περίπου 50 λεπτά, ενώ υπάρχει και μία εναλλακτική διαδρομή με λιγότερη πεζοπορία όπου πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.

Η διαδρομή μας ξεκινάει στο χωματόδρομο που βρίσκεται 4χλμ πριν τα Μανίκια (όπως ερχόμαστε από το Νεοχώρι), και οι ντόπιοι  έχουν σηματοδοτήσει τη διαδρομή με κόκκινα σημάδια. Επίσης, μπορείτε να βρείτε τη διαδρομή στο χάρτη, από τον χρήστη KonstantinosL εδώ: https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/katarraktes-manikia-26784493

Στα πρώτα 20 λεπτά δεν υπάρχει καθόλου σκιά, κάτι που θα πρέπει να το λάβετε υπόψη μία ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Ακολουθούμε το χωματόδρομο χωρίς να στρίψουμε πουθενά, μέχρι να τελειώσει.Αφού παρακάμπτουμε από τα δεξιά ένα σαθρό και λίγο απότομο σημείο, φτάνουμε στο ποτάμι, όπου το μονοπάτι μας, το διασχίζει αρκετές φορές. Αν είστε προετοιμασμένοι να βρέξετε τα παπούτσια σας, θα διευκολύνει σημαντικά την προσπέλαση του.  Μετά από περίπου 40 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσαμε), φτάνουμε σε ένα πολύ ωραίο σημείο, με ένα μικρό καταρράκτη και μία πολύ εντυπωσιακή βάθρα. Από εκεί το τέλος της διαδρομής είναι μόλις 10 λεπτά μακριά.

Υπάρχει και μία εναλλακτική διαδρομή η οποία έχει περπάτημα μόλις 10 λεπτών, ωστόσο θα χρειαστεί να οδηγήσετε περίπου 4χλμ σε χωματόδρομο ο οποίος είναι σχετικά βατός μέχρι και λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και μπορείτε να δείτε τη διαδρομή για το αμάξι εδώ: https://goo.gl/maps/hnf7DFoxjSjdSfkP6

Φυσικά, η οδήγηση σε χωματόδρομο θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχετε εμπειρία σε εκτός δρόμου διαδρομές, για να μη βρεθείτε σε δυσάρεστες εκπλήξεις.