Κοντά στη Λαμία, στο φαράγγι του Ασωπού υπάρχει ένα μονοπάτι με ενδιαφέρουσα ιστορία. Ονομάζεται Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών και κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό τη μεταφορά υλικών για τη δημιουργία της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής που ένωνε την Αθήνα με τη Λαμία μέσω του Μπράλου. Στις 11 Μαρτίου 2021 η γραμμή χαρακτηρίστηκε από τον ΟΣΕ ως τοπική και τουριστική και τα δρομολόγια είναι πλέον λιγοστά.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από ένα εκκλησάκι που βρίσκεται πριν το φαράγγι του Ασωπού, καθώς ερχόμαστε από το χωριό Ηράκλεια, και την κάναμε κυκλική επιστρέφοντας μέσα από το φαράγγι, το οποίο έχει νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπότε αν θελήσετε να την κάνετε κυκλική θα πρέπει να είστε έτοιμοι να μπείτε στο νερό μέχρι το γόνατο. Το φαράγγι του Ασωπού είναι το σύνορο μεταξύ των βουνών Οίτης και Καλλιδρόμου.

Παρκάρουμε στο εκκλησάκι και παίρνουμε τον ανηφορικό χωματόδρομο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του δρόμου για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να συναντήσουμε ταμπέλα που μας ενημερώνει για την έναρξη του μονοπατιού.

Από εδώ και πέρα η διαδρομή αποκτά ενδιαφέρον καθώς κινούμαστε στο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι σιδηροδρομικοί, και η θέα είναι φανταστική.

Στα επόμενα λεπτά βλέπουμε και την πρώτη σήραγγα από ψηλά, ενώ σύντομα θα διασχίσουμε και μία σήραγγα που διανοίχτηκε για τη διευκόλυνση των εργασιών. Κάπου εκεί, ήταν και η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι κινούμαστε είτε πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή είτε δίπλα της και το συναίσθημα ήταν μοναδικό.

Λόγω του ότι η διαδρομή κινείται αρκετά κοντά σε γκρεμό καθώς και στο ότι υπάρχουν παρατημένα σίδερα σε ορισμένα σημεία, θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Αν είχατε ποτέ την τύχη να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή με το τραίνο, τότε σίγουρα θα έχετε θαυμάσει αυτό το επιβλητικό κομμάτι της διαδρομής και θα νιώσετε μία ιδιαίτερη συγκίνηση. Η διαδρομή συνεχίζει να χαρίζει υπέροχες εικόνες και μετά από μία μίση ώρα από την έναρξη του μονοπατιού, φτάνουμε στις γραμμές του τραίνου.

Αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε κυκλικά τη διαδρομή, μπορείτε να προχωρήσετε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να φτάσετε στο Σταθμό του Ασωπού και στη συνέχεια να γυρίσετε πίσω από το ίδιο μονοπάτι.

Διαφορετικά, το μονοπάτι μας για το φαράγγι του Ασωπού συνεχίζει σε λίγα μέτρα από εκεί που συναντήσαμε τις ράγες, με κατεύθυνση προς το Σταθμό του Ασωπού, μέσα από μία αυτοσχέδια πόρτα

Αν και υπάρχουν κάποια σημάδια, το μονοπάτι δεν είναι πολύ ευδιάκριτο και υπάρχει περίπτωση να χαθείτε (όπως εμείς). Αν και κατηφορίζοντας θα βρεθείτε στο ποτάμι, καλύτερα να γυρίσετε πίσω ώστε να βρείτε το μονοπάτι καθώς η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Εμείς καθότι, δεν ακολουθήσαμε την παραπάνω συμβουλή, χρειαστήκαμε σχεδόν μία ώρα μέχρι να φτάσουμε στο ποτάμι, ενώ κανονικά ο απαιτούμενος χρόνος είναι αρκετά συντομότερος.

Το φαράγγι σε κάποια σημεία γίνεται αρκετά στενό προσδίδοντας τη χαρακτηριστική άγρια ομορφιά των φαραγγιών.

Στο τέλος του φαραγγιού, το ποτάμι απλώνει και η γέφυρα σηματοδοτεί τη λήξη της διαδρομής μετά από περίπου 2 ώρες εντός του ποταμού.

Τη διαδρομή την πραγματοποιήσαμε Ιούνιο, και επειδή το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών δεν έχει ιδιαίτερη βλάστηση να σας καλύψει από τον ήλιο καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι. Η συνολική διάρκεια της ήταν 5 ώρες.

Η διαδρομή στο Wikiloc από τον χρήστη POWERnick:

Powered by Wikiloc