Η διαδρομή του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, ξεκινάει από το Διακοπτό και φτάνει μέχρι τα Καλάβρυτα. Διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές σιδηροδρομικές διαδρομές της χώρας μας. Μπορείτε είτε να την πραγματοποιήσετε παίρνοντας το τραίνο, είτε με τα πόδια όπως κάναμε εμείς. Αν επιλέξετε το δεύτερο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το τραίνο έχει πάντα προτεραιότητα και σε περίπτωση που συναντηθείτε σε γέφυρες, τούνελ ή σε στενά σημεία, το τραίνο ΔΕ μπορεί να σταματήσει! Πριν ξεκινήσετε, ενημερωθείτε από την ΟΣΕ για τα δρομολόγια, ώστε να μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα διασταυρωθείτε με το τραίνο.

Εμείς, προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε από το σταθμό Νιάματα (γνωστό και ως Μικροχελιδού), που είναι ο πρώτος σταθμός μετά το Διακοπτό, και να συνεχίσουμε προς τα Καλάβρυτα. Για να φτάσουμε στα Νιάματα, πήγαμε πρώτα στο Διακοπτό και από εκεί βάλαμε στο GPS την εξής τοποθεσία: https://goo.gl/maps/cbjmE1nZxvddn35E6.

Σε λιγότερο από 10 λεπτά συναντάμε την πρώτη μικρή γέφυρα

και λίγα λεπτά μετά μπαίνουμε στα πρώτα διαδοχικά τούνελ ενώ ήδη βλέπουμε και τους πρώτους καταρράκτες

Σειρά έχει μία γέφυρα με σχετικά μεγάλο μήκος που η διάσχιση της θέλει ταχύτητα και προσοχή.

Μετά από περίπου 1 μίση ώρα από την ώρα που ξεκινήσαμε φτάνουμε στη θέση Πόρτες, που είναι το πιο στενό σημείο της διαδρομής, και από τα πιο εντυπωσιακά. Εδώ συναντάμε και παρακάμψεις που επιτρέπουν στους πεζοπόρους να περνούν με ασφάλεια τα σημεία, εκτός των γραμμών. 

Ύστερα από μία ώρα, φτάνουμε στην Ζαχλωρού, όπου το τραίνο περνά μέσα από το χωριό δίνοντας μία πολύ όμορφη εικόνα στο ήδη πανέμορφο χωριό. Από εδώ, τα Καλάβρυτα απέχουν ακόμη 2 μίση ώρες περίπου, ενώ το τοπίο αλλάζει αφήνοντας πίσω την άγρια ομορφιά του φαραγγιού. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής από τα Νιάματα στα Καλάβρυτα ήταν 5 ώρες περίπου. Καθότι η πεζοπορία στις ράγες είναι επίπονη για τα πόδια, καθώς δεν υπάρχει μονοπάτι, μπορείτε να προτιμήσετε να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή ανάποδα, ώστε να έχει κατηφορική κλίση. Επίσης, για όσους θέλουν να περπατήσουν λιγότερες ώρες, το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής, είναι ανάμεσα στα Νιάματα και στη Ζαχλωρού.