Τον Αύγουστο του 2015 ξεκινήσαμε για την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, τον Μύτικα. Η διαδρομής μας ήταν θέση Γκορτσιά – καταφύγιο Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών – Μύτικας – Πριόνια με την υψομετρική διαφορά ανάβασης να είναι 1776 μέτρα.

Η ορειβασία μας ξεκίνησε από τη θέση Γκορτσιά που βρίσκεται σε υψόμετρο 1123 μέτρων και ο πρώτος στόχος μας ήταν το Οροπέδιο των Μουσών στο οποίο θα διανυκτερεύαμε.

Μετά από 2 μίση ώρες ανάβασης σε πυκνό δάσος, φτάσαμε στο καταφύγιο Πετρόστρουγκα που βρίσκεται σε υψόμετρο 1935 μέτρων.

Η πορεία μας συνεχίζει προς την κορυφή Σκούρτα και το Λαιμό όπου βρίσκονται στην αλπική ζώνη και κατά συνέπεια τα δέντρα σπανίζουν. Η θέα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και ο γκρεμός στα δεξιά προκαλεί δέος.

Μετά από περίπου 6 ώρες από την ώρα που ξεκινήσαμε φτάνουμε στο ορειβατικό καταφύγιο Κάκκαλος που βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών σε υψόμετρο 2.697 μέτρων. Αφού φάγαμε στο καταφύγιο περάσαμε τη νύκτα στο οροπέδιο έχοντας στο μυαλό μας την αυριανή ανάβαση στο Μύτικα. Η δύση του ηλίου μας χάρισε πολύ εντυπωσιακές εικόνες.

Το γειτονικό καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης

Στις 7 το πρωί ήμασταν ήδη έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ανάβαση μας καθώς όσο περνάει η ώρα όλο και περισσότερος κόσμος επιχειρεί την ανάβαση στο Μύτικα. Λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί αρκετά οι επισκέπτες του Ολύμπου με ελάχιστη ή και καθόλου ορειβατική εμπειρία, οι πιθανότητες για ατύχημα αυξάνονται αρκετά θέτοντας σε κίνδυνο όλους τους ορειβάτες ασχέτως εμπειρίας και επιπέδου. Αφού περάσουμε το εντυπωσιακό Στεφάνι, σε λιγότερα από μία ώρα έρχεται η ώρα του πιο επικινδύνου σημείου της διαδρομής, την ανάβαση στο Λούκι του Μύτικα. Πρόκειται για μία πλαγιά με μεγάλη κλίση που ασκεί πιο πολύ ψυχολογική πίεση παρά σωματική. Σε συνδυασμό με την πολυκοσμία που υπάρχει το καλοκαίρι, η ανάβαση απαιτεί πολύ προσοχή καθώς είναι συχνό το φαινόμενο να πέφτουν πέτρες από όσους είναι ψηλότερα.

Μετά από περίπου μία ώρα φτάσαμε στην κορυφή Μύτικα, σε υψόμετρο 2.918 μέτρα. Μετά τις απαιτούμενες φωτογραφίες, ξεκινήσαμε για την επιστροφή προς τη θέση Πριόνια πάλι από το Λούκι. Η συνολική διάρκεια της ανάβασης από τη θέση Γκορτσιά ήταν περίπου 8 ώρες.

Αφού περάσαμε τα Ζωνάρια, σε λιγότερο από μία ώρα αρχίσαμε να βλέπουμε από ψηλά το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός.

Μετά από μία 1 ώρα περίπου φτάσαμε στο καταφύγιο, ενώ μετά από 3 ώρες φτάσαμε στα Πριόνια.

Οι συνολικές ώρες της πεζοπορίας μας ήταν περίπου 14 και ήταν από τις πιο όμορφες διαδρομές, με εναλλαγές τοπίου και φανταστικές εικόνες.