Στη βορειοανατολική πλευρά του Υμηττού, κοντά στη μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, βρίσκονται τα ορυχεία Φυρέ. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ορυχεία, και πιθανώς εξήγαγαν κάρβουνο. Για να τα προσεγγίσει κάποιος αρκεί να πάρει το μονοπάτι που βρίσκεται παράλληλα με το δρόμο, πίσω από τη μονή, με κατεύθυνση το βουνό, στο σημείο που φαίνεται στη φωτογραφία:
Η πεζοπορία προς τα ορυχεία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, και στη διαδρομή συναντάμε και άλλα ορυχεία τα οποία όμως δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον.
Μόλις φτάσουμε στην είσοδο του, θα δούμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποια εγκαταλελειμμένα κτίρια που χρησιμοποιούνταν κάποτε για τις ανάγκες του ορυχείου.
 
 
Μπαίνοντας μέσα βλέπουμε ένα μακρύ διάδρομο αρκετών μέτρων.
  
Γενικά το ορυχείο, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ενώνονται μεταξύ τους και αν και συναντάμε αρκετές στοές αριστερά και δεξιά της κεντρικής όδευσης, όλες σταματούν μετά από λίγα μέτρα, και είναι σχετικά δύσκολο να χαθεί κάποιος προσεκτικός εξερευνητής. Γι’ αυτό και καθίσταται ιδανικό ορυχείο για μια πρώτη γνωριμία.
 
Επίσης βρήκαμε και μια δεύτερη είσοδο λίγο πιο ψηλά υψομετρικά από την κύρια, η οποία βγάζει κατευθείαν στο ψηλότερο επίπεδο και την οποία κρύβει το δάσος.
Ενδιαφέρον είχε μια αίθουσα στην οποία υπήρχαν αρκετοί τσιμεντόλιθοι, που πιθανώς χρησιμοποιούνταν ως κάθισμα από τους εργάτες.

Άλλες φωτογραφίες:

 

Φωτογραφίες: Ραπάνη Άννα