Το μονοπάτι δίπλα από το φαράγγι της Χούνης στην Πάρνηθα είναι, ίσως, από το πιο πολύ-περπατημένα μονοπάτια της Αττικής.

Ξεκινάει ακριβώς μετά το τέλος του πάρκινγκ του τελεφερίκ και φτάνει μέχρι το καταφύγιο Μπάφι. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ανηφορικό και μια ομάδα με μέτριο ρυθμό, χρειάζεται περίπου 2 ώρες για την ανάβαση.

Τα πρώτα μέτρα του, είναι σε τσιμεντένιο δρόμο, ακολουθεί χωματόδρομος και στη συνέχεια μονοπάτι με κόκκινη σήμανση

Σε μερικά σημεία συναντάμε κάποιες διακλαδώσεις που μπορεί να σας μπερδέψουν, και τότε είτε ακολουθείτε τα κόκκινα σημάδια, είτε, αν δεν υπάρχουν και οι δύο διαδρομές οδηγούν στο ίδιο μονοπάτι.

 

Μετά από 15 λεπτά περίπου από την ώρα που ξεκινήσαμε, συναντούμε ένα ρέμα

και μετά από άλλα 20 λεπτά ακόμα ένα ρέμα

Στη συνέχεια βγαίνουμε ουσιαστικά από το δάσος και η βλάστηση αραιώνει

Σιγά σιγά αρχίζει να εμφανίζεται και η κεραία του ΟΤΕ η οποία βρίσκεται πιο πάνω από το καταφύγιο Μπάφι σε σχετικά κοντινή απόσταση

Μετά από μια ώρα περίπου περπατήματος από την ώρα που ξεκινήσαμε, το μονοπάτι χωρίζεται. Αριστερά πάει στο Μπάφι και δεξιά στο άλλο καταφύγιο της Πάρνηθας, το Φλαμπούρι.

Φτάνοντας αρκετά ψηλά, συναντάμε το καμένο τοπίο από την τεράστια πυρκαγιά του 2007, η οποία έκαψε περίπου τα 2/3 της Πάρνηθας. Αν περπατήσετε από το καμένο τοπίο στο κατάφυτο δάσος, η διαφορά στη θερμοκρασία είναι πάρα πολύ μεγάλη.

 

Ευτυχώς το δάσος έχει αρχίσει να αναγεννάτε.

 

Πλησιάζοντας, βλέπουμε και τον προορισμό μας

Λίγο πριν φτάσουμε στο καταφύγιο, μπαίνουμε πάλι σε δάσος

 

Ύστερα από δύο ώρες περίπου, φτάσαμε στο καταφύγιο

 

Για την επιστροφή μπορείτε είτε να γυρίσετε από το, κατηφορικό πλέον, ίδιο μονοπάτι, ή να πάρετε το μονοπάτι μέχρι το καζίνο (σε λιγότερο από μια ώρα) και να κατεβείτε με το τελεφερίκ (δωρεάν).

Στην επιστροφή μας συναντήσαμε και ένα από πολλά ελάφια που κατοικούν στην Πάρνηθα!

Φωτογραφία: Ιάσονας Σαργιέντης
 

Άλλες φωτογραφίες: