Πεζοπορία
5 ώρες
14,1 χλμ

Τα Κοτύλαια όρη είναι ένα σύμπλεγμα βουνών ανατολικά της Δίρφυς. Αποτελούνται από πολλές κορφές σχετικά χαμηλού ύψους, πανέμορφα δάση με έλατα και πολλά βάραθρα κάποια εκ των οποίων ξεπερνούν τα 300 μέτρα βάθος.

Η πεζοπορία που πραγματοποιήσαμε ήταν μία κυκλική διαδρομή περίπου 15χλμ χωρίς απότομες κλίσεις ή δυσκολίες, με το μεγαλύτερο μέρος της να είναι σε χωματόδρομο. Μπορείτε να δείτε τη διαδρομή στο Wikiloc από τον χρήστη yperion εδώ. Το σημείο έναρξης ήταν το Ρέμα της Καρυάς, το οποίο βρίσκεται 9.3 χλμ από το Μετόχι προς το δρόμο που πάει προς την Κύμη. Μόλις φτάσουμε στο ρέμα, στρίβουμε δεξιά σε βατό χωματόδρομο που υπάρχει και πινακίδα για το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, και συνεχίζουμε μέχρι να δούμε μία απότομη αριστερή διασταύρωση, όπου παρκάρουμε και ξεκινάμε την πορεία μας.

Ενώ βλέπουμε κάποια κόκκινα σημάδια σήμανσης, η διαδρομή μας είναι ελάχιστα σηματοδοτημένη, αλλά αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει καθώς ουσιαστικά κινούμαστε μέσα στο ρέμα χωρίς περιθώρια αμφιβολίας.

Μετά από περίπου 50 λεπτά φτάνουμε στην τοποθεσία Εφταό όπου βγαίνουμε σε κεντρικό χωματόδρομο και συναντάμε έναν χαρακτηριστικό πλάτανο.

Συνεχίζουμε δεξιά στο χωματόδρομο για περίπου 25 λεπτά και φτάνουμε σε ένα πολύ μεγάλο πλάτωμα όπου στα δεξιά βλέπουμε κάθετα βράχια στα οποία σύμφωνα με τους χάρτες βρίσκεται μία καταβόθρα. Αν και τώρα δεν είναι προσπελάσιμη από ανθρώπους, ενδεχομένως εκεί στραγγίζουν τα νερά της περιοχής.

Και μετά από λίγα λεπτά συναντάμε την πηγή της Βρωμονέρας όπου έχει νερό όλο το χρόνο.

Πριν συνεχίσουμε την πορεία μας, αφιερώσαμε λίγο χρόνο στο να εξερευνήσουμε την περιοχή καθώς κοντά στην πηγή υπάρχουν μερικά όμορφα κρυφά σημεία να ανακαλύψετε.

Μετά το ολιγόλεπτο διάλειμμα μας, συνεχίσαμε στο χωματόδρομο δεξιά, με κατεύθυνση προς Μετόχι.

Μετά από περίπου 15 λεπτά, στρίβουμε δεξιά σε διασταύρωση με κανονικό χωματόδρομο μέχρι τον επόμενο σταθμό μας που είναι το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μετά από ώρα, λόγω του ότι ανεβαίνουμε σιγά σιγά σε υψόμετρο, τα δέντρα αραιώνουν και το τοπίο γίνεται πιο άγριο.

Έχοντας φτάσει περίπου τις 4 ώρες σχετικά χαλαρού περπατήματος από την ώρα που ξεκινήσαμε, φτάνουμε στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε έλατα, και έχει παγκάκια που μπορούν να φιλοξενήσουν πολύ κόσμο.

Αφού κάναμε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα να απολαύσουμε το τοπίο, συνεχίσαμε για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μας όπου πλέον στην θέα μας προστίθεται και η θάλασσα.

40 λεπτά αφότου αφήσαμε το εκκλησάκι, ολοκληρώσαμε τη διαδρομή μας. Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας ήταν περίπου 5 ώρες που περιελάμβανε σχετικά χαλαρό περπάτημα, ολιγόλεπτες στάσεις και εξερεύνηση της περιοχής.

Για να αποκτήσετε μία καλύτερη εικόνα της διαδρομής μπορείτε να δείτε και το βίντεο που ακολουθεί.

Κάτι που είναι σημαντικό να έχετε υπόψη, είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής δεν έχει σήμα καμία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.