Ξεκινήσαμε Σάββατο πρωί στις 3 Ιανουαρίου 2009 για τον επόμενο στόχο μας, τον Ταΰγετο. Ο καιρός ήταν λίγο συννεφιασμένος χωρίς αυτό βεβαία, να μας επιρρεάζει. Φτάσαμε στον Ταΰγετο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Μαγγανιάρη μετά από περίπου 4 ώρες ταξίδι (από Αθήνα). Εκεί ο καιρός ήταν βροχερός, χωρίς να προδίδει τις σύνθηκες που επικρατούν ψηλότερα.

Αφού βάλαμε λοιπόν τα αδιάβροχα μας και ετοιμαστήκαμε, μπήκαμε στο άψογα σηματοδοτημένο μονοπάτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πρώτα χιόνια άρχισαν να φαίνονται σιγά σιγά και μετά από λίγο το μονοπάτι διασταυρωνόταν με ένα ρέμα

Ανεβαίνοντας η θερμοκρασία έπεφτε, και το χιόνι γίνονταν όλο και ποιο παχύ

Ύστερα από περίπου συνολική πορεία 2+ ωρών φτάσαμε στην πηγή της Αγιάς Βαρβάρας, από την οποία πήραμε νερό για το καταφύγιο μιας και δεν έχει ύδρευση.

 

 

 

 

 

 

Αν και η διαδρομή από την πηγή μέχρι το καταφύγιο δεν είναι πάνω από 10 λεπτά, το πυκνό χιόνι μας δυσκόλεψε αρκετά

 

 

 

 

 

Φτάνοντας στο καταφύγιο, η αναμμένη σόμπα ήταν ότι έπρεπε για να ζεσταθούμε και να αρχίσουμε την μελέτη για την πορεία της επόμενης μέρας

200 μέτρα πριν το καταφύγιο υπάρχει το σπήλαιο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο είναι οριζόντιο με μέγιστο βάθος 25μ. περίπου, και δε χρειάζονται σχοινιά. Επειδή όμως η είσοδος του είναι χαμηλά, είχε καλυφθεί από χιόνι και δε μπορέσαμε να την εντοπίσουμε. (Την επόμενη φορά 😉 )

Το πρωί της Κυριακής έριξε και άλλο χιόνι και έτσι γνωρίζαμε ότι η ανάβαση μας για πάνω από τα 2000μ. θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

 

 Δυστυχώς το χιόνι έφτασε περίπου στο ένα μέτρο και ήταν πολύ μαλακό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε (την επόμενη φορά και αυτό 😉 )

Χωρίς χιόνι η διαδρομή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο είναι περίπου 1:30 ώρα.


Στην εκδρομή συμμετείχαν οι (από τα αριστερά): Μάριος, Γιώργος Πορτοκάλογλου, Στέργιος Τσιόλας, Αρβανίτη Ειρήνη, Δανάη Κουτσογιαννοπούλου, Δημήτρης Σπανός, Αγις Οικονόμου, Ελενα Λαζαρίδη, Φάνης Κακοσαίος, Γιώργος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Νέρης.

Επιπλέον φωτογραφίες:


Επόμενη εκδρομή στην Οίτη 🙂