Την Κυριακή 9 Μαΐου 2010 ήρθε η μέρα να πάμε στο σπηλαίο Ερμή στη Ζήρεια, για τα σεμινάρια του ΣΠΕΛΕΟ. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ περίπου και βρίσκεται δυτικά της χαράδρας Φλαμπουρίτσα. Ο χωματόδρομος φτάνει πολύ κοντά, σε απόσταση 10-15λεπτά με τα πόδια και το μονοπάτι κάνει μια μικρή παράκαμψη μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.

Η θέα από την είσοδο του σπηλαίου είναι εκπληκτική!


Η είσοδος του, είναι ευρύχωρη (μπαίνουμε σκυφτά) και στη συνέχεια ανοίγει και άλλο.Υπάρχει δεμένο ένα βοηθητικό σχοινί στην αρχή αλλά δε θα το χρειαστούμε. Το σπήλαιο είναι κατηφορικό και στα πρώτα μέτρα γλιστράει λίγο περισσότερο.
Είναι πολύ ζωντανό σπήλαιο, ειδικά όσο κατεβαίνουμε συναντάμε μέσα ωραίους και σπάνιους σχηματισμούς. Συνεχίζοντας τη μόνιμα, κατηφορική μας πορεία, σε μερικά σημεία θα κατέβουμε με αντιστήριξη και σε λιγότερα με τη βοήθεια σχοινιού, απλά για να κρατιόμαστε.
Μετά από λίγο φτάνουμε σε μια αίθουσα που έχει σπασμένους μεγάλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, οι οποίοι πιθανόν καταστράφηκαν είτε από κάποια καθίζηση είτε από κάποιο σεισμό. Αυτό βέβαια πολύ παλιότερα, καθότι μιας και πεσμένη, είναι κολλημένοι στις θέσεις τους.


Ακολουθεί μία μικρή λίμνη (με τη νυχτερίδα της) και ακόμα ένα κατέβασμα,και μετά ένα στενό πέρασμα μήκους 2-3μ, όπου συναντάμε σπάνιους σταλακτίτες σε σχήμα τσιγκελιού!


Στη συνέχεια αντικρίζουμε, μια φανταστική αίθουσα γεμάτη με μικρούς σταλακτίτες αλλά και μικρές λίμνες (γκουρ).


Σειρά έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πέρασμα. Πρόκειται για ένα πολύ στενό σημείο, βάθους 1.60μ στο οποίο μπαίνουμε με τα πόδια στο πλάι, και για να το περάσουμε πρέπει να λυγίσουμε τα πόδια πάλι στο πλάι.


Κατά την επιστροφή μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε δέσει κάποιο σχοινάκι στην αρχή του περάσματος, ώστε να τραβηχτούμε και σιγά σιγά να βγούμε έξω.


Μετά από αυτό, συνεχίζεται το σπήλαιο σε ένα επίσης στενό τούνελ, το οποίο το αφήσαμε για αποστολή εκτός των σεμιναρίων. (Μπορείτε να δείτε τη συνέχεια εδώ)

Ακολουθεί το τελευταίο μάθημα των σεμιναρίων στον Επτάστομο στον Παρνασσό στις 15-16/5/2010!

Άλλες φωτογραφίες: