Το Σάββατο 8 Μαίου 2010, επισκεφθήκαμε το σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα. Το σπήλαιο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, μιας και χρησιμοποιήθηκε ως λατρευτικός χώρος του Θεού Πάνα.
Βρίσκεται ανατολικά του φαραγγιού της Γκούρας σε υψόμετρο 770μ. και η τοποθεσία του σπηλαίου φαίνεται και στους ορειβατικούς χάρτες. Για να το επισκεφθούμε εμείς, επιλέξαμε να πάρουμε το μονοπάτι που βρίσκεται πάνω από τη Μονή Κλειστών. Η συχνή σήμανση και οι ταμπέλες, οδηγούν εύκολα στο σπήλαιο.
Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, και διαρκεί περίπου 1.30 ώρα. Στην αρχή είναι ανηφορική και στη συνέχεια κατηφορίζει.
Λίγο πριν φτάσετε στο φαράγγι θα δείτε απέναντι σας το σπήλαιο. Η κλίση της διαδρομής αυτής, είναι γενικά μέτρια και σε μέρες με ζέστη μπορεί να χρειαστεί να έχετε επιπλέον νερό μαζί σας.
Όταν φτάσετε στο προαύλιο του σπηλαίου, έχετε μια μικρή αλλά ωραία εικόνα της Γκούρας.
Μπαίνοντας μέσα στο σπήλαιο, βλέπουμε μια μεγάλη ευρύχωρη αίθουσα διαστάσεων 70×15μ περίπου.
Παράλληλα από αυτή, υπάρχει ακόμα μια αίθουσα μικρότερων διαστάσεων, που την προσεγγίζουμε από ένα στενό υπερυψωμένο πέρασμα που βρίσκεται στην αρχή και στα αριστερά της αίθουσας.
Αφού σκαρφαλώσουμε σε αυτό, μετά από περίπου 4-5 (λίγο) στενά μέτρα, στενεύει και άλλο, και δημιουργεί ένα μικρό “παράθυρο” για τη δεύτερη αίθουσα.
Στη δεύτερη αίθουσα φαίνονται κάποια γκουρ (λίμνες με νερό) που τώρα όμως ήταν τελείως άδεια.
Σε αυτή την αίθουσα υπάρχει ακόμα μια είσοδος/έξοδος του σπηλαίου, η οποία είναι πάνω και αριστερά από την αρχική, και υπάρχει μόνιμα σχοινί. Όταν είμαστε μέσα στην αίθουσα, για βγούμε από αυτή την έξοδο, πρέπει να σκαρφαλώσουμε σε ένα υψωματάκι και να ανηφορίσουμε έρποντας για 4μ περίπου.
Η έξοδος από αυτό το σημείο ΔΕΝ ενδείκνυται κάνοντας χρήση μόνο, του μόνιμου σχοινιού καθώς γλιστράει και τα βράχια από κάτω μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
Εδώ βλέπουμε και το σημείο που θα πρέπει να περάσουν οι επισκέπτες αν έρθουν από την Αγία Τριάδα.
Απέναντι από το σπήλαιο Πανός, υπάρχουν 2 ακόμα σπήλαια, σύμφωνα με το βιβλίο του σπηλαιολόγου Νίκου Λελούδα (Εξερευνώντας την υπόγεια Ελλάδα: Τα σπήλαια – Μύθοι και πραγματικότητα), τα οποία δε μπορέσαμε να εντοπίσουμε. Την επομένη φορά 🙂
Η ομάδα αποτελούνταν από τους (από τα δεξιά): Ειρήνη Αρβανίτη, Δημήτρη Νέρη, Γιώργο Πορτοκάλογλου.
Άλλες φωτογραφίες:
Καλημέρα και Καλή Ανάσταση
Συγνώμη που μπορεί να ακουστεί χαζό αλλά θέλω να ρωτήσω για ορειβατικούς συλλόγους. Αν γνωρίζεται που μπορώ να βρώ (περιοχή Μαρούσι)???
Σας ευχαριστώ
Μαρία
Τέλεια! Δεν περίμενα ότι θα βρω κάτι τόσο εξειδικευμένο στα βιβλιοπωλεία.
Χίλια ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση!
Καλησπέρα Αλέξανδρε!
Ορειβατικούς χάρτες πουλάνε στα βιβλιοπωλεία.
Ψάξε για εκδόσεις Anavasi ή Road. Πριν πάρεις κάποιο χάρτη, δες ποια εταιρεία έχει βγάλει τελευταία έκδοση ώστε να είναι ενημερωμένος.
Καλησπέρα παιδιά! Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο blog!
Συγγνώμη για την αναβίωση του θέματος μετά από σχεδόν 2 χρόνια, αλλά πού βρίσκει κάποιος (που δεν ανήκει σε σύλλογο) ορειβατικούς χάρτες;
Αλέξανδρος
Καλησπέρα,
όχι δεν είχα πάρει στίγμα, καθώς το έχουν οι ορειβατικοί χάρτες.
Καλησπέρα Γιώργο, πολύ καλές οι πληροφορίες σου!
μήπως έχεις τις συντεταγμενές GPS για το σπήλαιο?
Από την πλευρά της Αγίας Τριάδας μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ: http://goo.gl/maps/5Xq9i
Με ένα χάρτη θα καταλάβεις πως να πας.
Σε αυτό το σημείο θα πας με αμάξι/μηχανή. Λεωφορείο δεν περνάει από εκεί.
Ευχαριστω, και που ακριβως ειναι τ σημειο εκκινησης και πως παμε εκει;;
Εκτός από το μονοπάτι πάνω από τη Μονή Κλειστών που περιγράφω στο άρθρο, μπορείς να πας και από την Αγία Τριάδα στην Πάρνηθα, όπως το περιγράφω σε αυτό το άρθρο
http://fysiolatres.blogspot.gr/2012/04/blog-post.html
Θα σε βοηθήσει πολύ, κάποιος ορειβατικός χάρτης της Πάρνηθας στον οποίο μπορείς να δεις τους δρόμους, τα μονοπάτια, καθώς και το σπήλαιο.
πώς μπορεί να πάει κάποιος εκεί;
[…] περιγραφή του σπηλαίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ από προηγούμενη επίσκεψη […]
Ωραίο