Το Σαββατοκύριακο στις 7-8 Αυγούστου 2010, επισκεφθήκαμε το δεύτερο μεγαλύτερο σπήλαιο σε μήκος στην Ελλάδα, το σπήλαιο πηγών Αγγίτη Μααρά, με συνολικό μήκος πάνω από 12χλμ (το πρώτο είναι το σπήλαιο του Δυρού). Πρόκειται για ένα υπόγειο ποτάμι στη περιοχή της Δράμας, στο χωριό Προσοτσάνη, που σε περιόδους βροχών “φουσκώνει” ταχύτατα και όπως φαίνεται από τα σημάδια στο βράχο, πρέπει να φτάνει σε ύψος, πάνω από 4μ από την επιφάνεια που το είδαμε εμείς.


Τις ίδιες μέρες, μέλη Γαλλικού σπηλαιολογικού συλλόγου μαζί με Ιταλό σπηλαιοδύτη, βρίσκονταν στο σπήλαιο για την εξερεύνηση ενός σιφονιού (τμήμα του σπηλαίου γεμάτο με νερό). Μαζί και μέλη του σπηλαιολογικού συλλόγου ΣΠΕΛΕΟ για υποστήριξη στο εγχείρημα.

Η κατάδυση στο σιφόνι, αποκάλυψε μήκος 1130μ και βάθος 67μ! Όμως το σιφόνι δεν τελείωνε εκεί, οπότε ακόμα είναι άγνωστο το συνολικό μήκος και βάθος, καθώς και το αν οδηγεί κάπου.

Τα πρώτα 500μ του σπηλαίου, είναι τουριστικά και έχουν πολύ ωραίο φωτισμό.


Αφήνοντας το τουριστικό κομμάτι, μπαίνουμε κατευθείαν στο νερό, σε ύψος που φτάνει μέχρι τη μέση. Στα πρώτα μέτρα θα δούμε και μια προσπάθεια διάνοιξης που είχε γίνει σαν προσπάθεια, το τουριστικό κομμάτι να φτάσει περίπου τα 1200μ συνολικό μήκος.





Προχωρώντας μέσα στο νερό, αναζητώντας όχθες για να είναι η πορεία μας πιο ξεκούραστη, φτάνουμε στο σημείο Ακρόπολη, που είναι 1200μ από την είσοδο. Σε αυτό το σημείο, η επιβλητική αίθουσα φτάνει τα 40μ ύψος, το οποίο κάνει τη φωτογράφηση της πολύ δύσκολη






Συνεχίζουμε για ακόμα 1300μ





και φτάνουμε σε ένα σιφόνι στα 2500μ, όπου τώρα που το νερό είναι λιγοστό, μπορούμε να το περάσουμε κολυμπώντας

Δείτε το βίντεο από διαφορετικές χρονικές στιγμές για να πάρετε καλύτερη γεύση αναλόγως με τις συνθήκες που επικρατούν στο σπήλαιο

Επόμενη στάση μας, είναι στα 3500μ και είναι το σημείο στο οποίο γινόταν η κατάδυση




Τα υλικά ήταν έτοιμα για τη βουτιά που θα γινόταν την επόμενη ημέρα. Συνεχίζουμε για άλλα 1000μ


και φτάνουμε σε ένα ακόμα σιφόνι που το περνάμε κολυμπώντας



Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς τα 6500μ που υπάρχει μια διασταύρωση





Αφού κάνουμε αριστερά στη διασταύρωση, ακολουθούμε το ποτάμι για τα τελευταία 2 χιλιόμετρα όπου το σπήλαιο τελειώνει σε ένα ακόμα σιφόνι που θέλει κατάδυση.






Στο τελευταίο χιλιόμετρο περίπου, έχουν γίνει κάποιες κατακρημνίσεις βράχων που δυσκολεύουν λίγο την πορεία μας. Το συνολικό μήκος που διασχίσαμε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος, ήταν 8χλμ περίπου.


Στο μη τουριστικό κομμάτι, δεν έχει πρόσβαση ο κόσμος. Αν όμως κάποιος θέλει να το επισκεφθεί, μπορεί να γραφτεί σε κάποιο σπηλαιολογικό σύλλογο, όπως ο ΣΠΕΛΕΟ και η ΕΣΕ (για περισσότερους συλλόγους δείτε την ιστοσελίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος)

Άλλες φωτογραφίες: