Το σπήλαιο Πεντέλης είναι γνωστό σήμερα ως σπηλιά Νταβέλη χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι ο γνωστός λήσταρχος το χρησιμοποίησε για κρησφύγετο του.

Για να το προσεγγίσετε, ερχόμενοι από το δρόμο που ενώνει τη Νέα Πεντέλη με την Κηφισιά, στρίψτε δεξιά στο δρόμο που ανεβαίνει πάνω στο βουνό, και στην επόμενη διασταύρωση κάντε πάλι δεξιά. Θα δείτε μια ταμπέλα που λέει Σπηλιά Νταβέλη, και δείχνει μέσα σε ένα χωματόδρομο.
Το σπήλαιο είναι φανταστικό και μέσα και έξω στο γύρω χώρο του.

Το σπήλαιο από αρχαιοτάτων χρόνων, χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικός χώρος. Εξού και τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στην είσοδο του.

Οι φήμες που ακούγονται για αυτό είναι πολλές. Κάποιες μιλάνε για στοές που φτάνουν σε μακρινά μέρη της Αθήνας, κάποιες για σατανιστικές τελετές, άλλες για ενέργειες και ενεργειακά πεδία, άλλες για χωροχρονικές πύλες και άλλες για πειράματα Αμερικάνων ή Ελλήνων.

Από τη δικιά μου εμπειρία στο σπήλαιο, μεγάλες υπόγειες στοές δεν υπάρχουν, σατανιστικές τελετές δεν έχω πετύχει ποτέ ούτε δείγματα ότι έγιναν, για ενέργειες και πεδία κρατάω μια επιφύλαξη, σε χωροχρονικές πύλες δεν έχω πέσει (ευτυχώς 🙂 ) , πειράματα μάλλον έγιναν (για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με πειράματα δείτε εδώ).

Ας προχωρήσουμε τώρα προς τα μέσα του σπηλαίου. Αρχικά συναντάμε μια αίθουσα μεγάλων διαστάσεων

Στο τέρμα της αίθουσας, και σκαρφαλώνοντας λίγο στο τοίχωμα του σπηλαίου βρίσκουμε μια μικρή είσοδο που έχει μέσα μια μεταλλική σκάλα(!) που μας βοηθά στο να κατέβουμε μέσα στη στοά διαστάσεων 2×5 περίπου.Μετά θα μπούμε σε μια άλλη στοά που βρίσκεται αριστερά όπως κατεβαίνουμε από την είσοδο του σπηλαίου, και έχει πιο πολύ ενδιαφέρον. Στην αρχή της, πρέπει να συρθούμε κάτω στο χώμα και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε το σχοινί που βρίσκεται μόνιμα στο εσωτερικό της, για να κατεβούμε στο πιο κάτω επίπεδο.
Μετά από λίγη κατάβαση, θα φτάσουμε στο τέλος και αυτής της στοάς που καταλήγει σε μια λιμνούλα

Πραγματικά ένα πολύ όμορφο σπήλαιο δίπλα στη πόλη μας. Και χωρίς να έχει κάποιος σκοπό να χωθεί μέσα στις στοές, αξίζει η επίσκεψη. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει στο γύρω χώρο, είναι αναρρίχηση και καταρρίχηση στα βράχια έξω από το σπήλαιο.