Το σπήλαιο Κορυφογραμμής στον Υμηττό πρόκειται για ένα σπηλαιοβάραθρο με 2 μεγάλες αίθουσες και συνολικό βάθος, περίπου 65μ.

Για να το προσεγγίσουμε, αφήνουμε το αμάξι στο πρώτο χωματόδρομο που συναντάμε στα δεξιά μας, μετά την στροφή με τις πολλές κεραίες, που καταλήγει στο στρατόπεδο, και στη συνέχεια περπατάμε γύρω στα 400μ προς τα Ανατολικά (Δείτε και το χάρτη του Υμηττού της Road 2007) .

Αφού βρούμε τη μικρή είσοδο του ανάμεσα στα βράχια και ετοιμαστούμε, ξεκινάμε την πρώτη κατάβαση στα -23μ περίπου.


Με το που φτάνουμε κάτω μας υποδέχεται αυτό:


Αν και σε εκείνο το σημείο βλέπουμε 3 πιθανές συνέχειες, μόνο αυτή που έχει κατεύθυνση δυτική συνεχίζει.Αφού κατηφορίσουμε λίγο, ανοίγεται μπροστά μας μια αίθουσα μεγάλων διαστάσεων. Σε αυτή την αίθουσα συναντάμε εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες

Προσέχοντας λίγο γιατί γλιστράει μας περιμένει άλλη μια κατάβαση περίπου 8μ.


Με μία ανεμόσκαλα 4μ και λίγο αναρριχητικές ικανότητες ξεπεράσαμε το εμπόδιο.

Συνεχίζοντας την πορεία μας βλέπουμε ένα άνοιγμα προς τα κάτω και άλλο ένα 2μ προς τα επάνω. Η εξερεύνηση στο πάνω κομμάτι δε φαίνεται να δίνει συνέχεια, οπότε προχωρήσαμε προς τα κάτω.


Εκεί συναντήσαμε ένα βάραθρο και ένα βύσμα για πλακέτα, όπου με τη χρήση 10μ σχοινιού κατεβήκαμε.


Σε αυτό το σημείο το βάραθρο δείχνει να συνεχίζει μέσω ενός στενού περάσματος αλλά λόγο έλλειψης υλικού δε μπορέσαμε να συνεχίσουμε. Οπότε συνεχίσαμε την εξερεύνηση μας στην μικρή αίθουσα που συνέχιζε δίπλα μας και το σπήλαιο σταμάταγε εκεί.Από αριστερά: Γιώργος Πορτοκάλογλου, Δημήτρης Σάρακας

Η παραμονή μας στο σπήλαιο κράτησε 4 ώρες περίπου και η επίσκεψη έγινε στις 5 Μαρτίου 2010.

Και άλλες φωτογραφίες: