Εδώ και μερικά χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην Πάρνηθα διαδρομές Via Ferrata. Με τον όρο Via Ferrata εννοούμε μία αναρριχητική διαδρομή η οποία είναι εξοπλισμένη με μόνιμα υλικά όπως, συρματόσχοινα, μεταλλικά σκαλοπάτια, γέφυρες κ.λ.π. Για τη διάσχιση αυτών των διαδρομών απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και γνώσεις.

Στην Πάρνηθα, τέτοιου είδους διαδρομές υπάρχουν στην ορθοπλάγια Άρμα που βρίσκεται κοντά στη Μονή Κλειστών στη Φυλή. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε εμείς λέγεται Lagrota, είναι κυκλική, και η διάρκεια της είναι περίπου 3:30-4:00 ώρες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ξανά ότι οι συγκεκριμένες διαδρομές απαιτούν ειδικό εξοπλισμό και γνώσεις, φυσική κατάσταση και ψυχολογική άνεση στην κίνηση πάνω από γκρεμούς δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων. Επίσης, η διαφυγή εν μέσω διαδρομής μπορεί να είναι δύσκολη ή αδύνατη, οπότε δε θα πρέπει να υπολογίζετε σε δυνατότητα εγκατάλειψης πριν την ολοκλήρωση της.

Για να ακολουθήσετε την Lagrota, η διαδρομή ξεκινάει από το Μονή Κλειστών στη Φυλή. Αφού παρκάρετε στο parking πριν τη μονή ακολουθείτε το δρόμο που πάει προς τη μονή, συνεχίζοντας αριστερά προς κάποια παλιά κτίρια. Μπορείτε να δείτε τη διαδρομή και στο Wikiloc από τον χρήστη nkilos.

Μονή Κλειστών

Ακολουθούμε την ταμπέλα που γράφει “Προς αναρριχητικά πεδία φαραγγιού Γκούρας” και σε λίγα μέτρα θα πρέπει να κάνετε δεξιά στο πρώτο παλιό κτίριο που θα συναντήσετε. Το μονοπάτι βρίσκεται από πίσω του και δεν είναι ευδιάκριτο. Όταν το βρείτε ακολουθείτε τα κόκκινα / κίτρινα σημάδια καθώς και κορδέλες.

Μονοπάτι προς Via Ferrata Lagrota

Το μονοπάτι στα πρώτα μέτρα κινείται παράλληλα με τη μονή και σε γενικά πυκνή βλάστηση που κάποιες φορές ίσως σας μπερδέψει.

Μετά από περίπου μισή ώρα συναντάμε το πρώτο σχοινί, οπότε φοράμε τον εξοπλισμό μας. Γενικά τα σχοινιά που βρίσκουμε τοποθετημένα στα βουνά, δεν τα εμπιστευόμαστε καθόλου καθώς δε γνωρίζουμε ούτε πόσο καιρό βρίσκονται εκεί, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Στη συγκεκριμένη διαδρομή συναντήσαμε αρκετά σχοινιά που είχε καταστραφεί το εξωτερικό περίβλημα και φαινόντουσαν οι ίνες του σχοινιού.

Via Ferrata Lagrota
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota

Μετά από μισή ώρα περίπου συναντάμε χαρακτηριστική ξύλινη ταμπέλα και η Via Ferrata μας ξεκινά! Αν και η μέχρι τώρα διαδρομή μας έχει ήδη χαρίσει πανέμορφες εικόνες, η συνέχεια είναι φανταστική.

Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα

Όπως θα δείτε οι δημιουργοί της διαδρομής έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και η κίνηση σε όλα τα εκτεθειμένα κομμάτια γίνεται με ασφάλεια και άνεση.

Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα

Από τη στιγμή που φορέσαμε τον εξοπλισμό οι σκιές ήταν λιγοστές οπότε μόλις φτάσετε στο μικρό δασάκι, είναι ευκαιρία για ένα διάλειμμα.

Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα
Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα

Μετά από περίπου μία μίση ώρα από την έναρξη της Via Ferrata, τα τεχνικά περάσματα τελειώνουν και η έξοδος μας βρίσκεται σε ανηφορική σάρα. Ο εξοπλισμός δε χρειάζεται άλλο οπότε μπορείτε να τον αφαιρέσετε ώστε να κινήστε πιο άνετα.

Via Ferrata Lagrota Πάρνηθα

Ανηφορίζουμε για μερικά λεπτά ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια που βρίσκονται στα δεξιά της σάρας. Όταν ανέβουμε κάποιο υψόμετρο τα κόκκινα σημάδια μας υποδεικνύουν ότι πρέπει να διασχίσουμε τη σάρα κάθετα ώστε να περάσουμε από την άλλη πλευρά και πάρουμε το μονοπάτι της επιστροφής χωρίς άλλες δυσκολίες. Σε περίπου 40 λεπτά θα είμαστε και πάλι στη Μονή Κλειστών.