Η λάκκα του Τσεκούρα είναι μια από τις πολλές καταβόθρες των βουνών Μαυροβούνι-Σκοτεινή, ανατολικά της Δίρφυς στην Εύβοια.

Έχει συνολικό βάθος που ξεπερνά τα 300μ και στο τέλος της καταλήγει σε ένα απροσπέλαστο σιφόνι (σιφόνι λέμε ένα πλημμυρισμένο τμήμα με νερό, που για την προσπέλαση του απαιτείται κατάδυση).

Η θερμοκρασία του σπηλαίου ήταν 9C (στον πάτο του) και ήδη από τα πρώτα μέτρα η διαφορά στη θερμοκρασία σε σχέση με το περιβάλλον είναι αισθητή.

 

 

 

 

Μετά τα πρώτα κατεβάσματα, συναντάμε μια “κόκκινη λάσπη” η οποία έχει πιθανώς δημιουργηθεί από κάποια οξείδωση και η οποία δημιουργεί μια σπάνια εικόνα

 

 

Στο σπήλαιο υπάρχουν αρκετά σημεία με νερό που χρειάζεται να προσπελαστούν είτε φτιάχνοντας τραβέρσες είτε αντιστηρικτικά

 

 

 

 

Αξιοσημείωτο είναι κάποιες μαύρες γραμμές που συναντάμε στα τοιχώματα του σπηλαίου σε πολλά σημεία και σε διάφορα σχήματα. Σύμφωνα με απάντηση από το group Αναγνωρίσεις στο Facebook, είναι απολιθώματα ιππουρίτη (οικογένεια Hippuritidae), που έζησε στο Ανώτερο Κρητιδικό.

 

Η συγκεκριμένη καταβόθρα χαρακτηρίζεται από τα πολλά μικρά κατεβάσματα και τις πολλές μικρές λίμνες που δυσκολεύουν την κατάβαση του

 

 

 

 

 

Στις αρχές του Ιουλίου 2013, μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο) πραγματοποίησαν αποστολή με σκοπό την κατάδυση στο σιφόνι στα -300μ από την είσοδο του σπηλαίου.

Για την πραγματοποιήση της κατάδυσης δημιουργήθηκε μια μίνι κατασκήνωση πριν το σιφόνι, ώστε να μπορέσουν τα μέλη να παραμείνουν για αρκετές ώρες στο συγκεκριμένο σημείο

 

Για καλή μας τύχη, το νερού του σιφονιού είχε υποχωρήσει αρκετά, δίνοντας σε αρκετούς σπηλαιολόγους τη δυνατότητα να περάσουν από την απέναντι μεριά χωρίς κατάδυση.

 

Εν τέλει το σπήλαιο μετά από μερικά μέτρα σταματά σε άλλο σιφόνι που φαίνεται να είναι απροσπέλαστο.

Άλλες φωτογραφίες: